Bingkisan Hati
Ahlan Wasahlan

Status:Aku hanyalah pengemis cinta Ilahi dan pendamba syahid abadi
♥ Jika kau pandang setiap takdir itu dengan pandangan akhirat, maka akan damailah hatimu menerima setiap takdir yang terlakar


Entries About Linkies


Tinggalkan Jejak

Silent Reader[s]


Twitter Status

Syukran

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   


Kenapa aku......

Kenapa aku sering diuji? 


 : Firman ALLAH, maksudnya : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saha mengatakan ; 'Kami telah beriman', sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta". 
( Surah al-Ankabut : 2-3 )

Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?


Firman ALLAH, maksudnya : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengetahui". 
 ( Surah al-Baqarah : 216 ) 

Kenapa aku diuji ujian seberat ini?

Firman ALLAH, maksudnya ; "Allah tidak membebani seseorang orang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 
( Surah al-Baqarah : 286 )
Bagaimana aku akan hadapi ujian ini?


Firman ALLAH, maksudnya : "Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan kebajikan), dan kuatkan kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah serta bertaqwalah kamu kerana Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
(Surah Ali Imran : 200 )
Firman ALLAH lagi, maksudnya : "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. 
( Surah al-Baqarah : 45 )


Apa yang aku boleh dapat dari semua ini?

Firman ALLAH , maksudnya : "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan (bayaran) syurga untuk mereka...." 
( Surah at - Taubah : 111 ) 


Older Post |